Mikroperforacja ma za zadanie odprowadzić nadmiar wilgoci z zapakowanego produktu na zewnątrz, przy minimalnym dostępie powietrza z zewnątrz. Będzie to skutkować tym, że opakowanie foliowe nie zaparuje od wewnątrz, a zapakowany produkt pozostanie dłużej świeży. Taki rodzaj perforacji stosuje się w opakowaniach spożywczych na warzywa (np. sałatę lodową), ale także i do pakowania niewystudzonych produktów cukierniczych, a nawet takich, które pakowane są prosto z pieca na półkę. Nasze woreczki foliowe perforujemy po całej powierzchni lub częściowo, w odpowiedniej gęstości i ułożeniu w zależności od potrzeb produktu.
Otwory odpowietrzające w woreczkach foliowych
Otwory odpowietrzające mają za zadanie odprowadzić nadmiar powietrza z opakowania foliowego na zewnątrz po zapakowaniu produktu. Znajdują również zastosowanie w produkcji worków np. na seler naciowy czy sałatę – celem wydłużenia świeżości produktu i umożliwienia mu tzw. „oddychania”.
Otwory odwadniające w opakowaniach foliowych
Otwory odwadniające dla opakowań agro, mają za zadanie odprowadzić nadmiar wody na zewnątrz opakowania np. przy podlewaniu zapakowanych już roślin doniczkowych w opakowanie typu skos. Dzięki temu rozwiązaniu można uniknąć stania wody w opakowaniu foliowym i doniczce co ma wpływ zarówno na walory estetyczne, jak i eliminuje możliwość gnicia rośliny.
Producent opakowań i woreczków foliowych zaprasza do współpracy
Zarówno otwory odpowietrzające, jak i odwadniające mogą być wybite w praktycznie dowolnym ułożeniu czy ilości na opakowaniu foliowym. Jest to ustalane z Klientem na etapie projektów oraz wykonywania rysunków technicznych.
W przypadku wymagających produktów – mikroperforację i otwory odpowietrzające można zastosować jednocześnie na tym samym opakowaniu foliowym. Przy projektowaniu opakowania trzeba uwzględnić wiele czynników takich jak kształt produktu, umiejscowienie perforacji czy projekt nadruku. My zajmujemy się tym na co dzień. W razie jakichkolwiek pytań zachęcamy do kontaktu.